Nieuws

Doarpskompas maart 2023

Artikel ‘Veraarden’ uit het blad Uitvaart mei-juni 2023 http://delaatstewensen.nl/wp-content/uploads/2023/10/Veraarden-Vakblad-Uitvaart-mei-juni-2023.pdf

Artikel resomeren De Telegraaf 10-1-2024
http://delaatstewensen.nl/wp-includes/images/media/document.png

Niet begraven of cremeren, maar resomeren
‘Klinkt een stuk vriendelijker dan cremeren of begraven’


Eveline Bijlsma
Niet begraven of de crematieoven in, maar oplossen in heet water met kaliumhydroxide. Resomeren, een nieuwe uitvaartmethode, is waarschijnlijk vanaf dit jaar toegestaan. De wet moet er nog voor worden gewijzigd, maar Erik en Dennis van Zoest schaften alvast een machine aan waarin het lichaam van overledenen onder druk ontbindt.
Het is nog wachten op de politiek, maar Erik van Zoest heeft de eerste aanbetaling voor een resomatie al binnen. ‘Voor het bad waar ik straks in wil’, luidde de tekst bij de overschrijving. „Dat is ook wat mij aansprak, toen ik voor het eerst over deze methode las”, zegt de uitvaartondernemer in de koffieruimte van zijn rouwcentrum. „Het idee van een wedergeboorte. Je komt uit vruchtwater, bestaat voor een groot deel uit water en keert na je dood weer terug in het water. Dat klinkt toch een stuk vriendelijker dan cremeren of begraven.”

Alle seinen voor ‘alkalische hydrolyse’ staan op groen. Uit onderzoek van het TNO bleek dat deze methode geen gevaar voor het milieu of uitvaartmedewerkers oplevert. De Gezondheidsraad keurde het al in 2020 goed, waarop voormalig minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren liet weten de Wet op de Lijkbezorging te willen wijzigen. De bewindsvrouw maakte er geen haast mee, vervolgens viel het kabinet.

Erik van Zoest, die samen met zijn zoon Dennis uitvaartcentrum ’t Vijfde Seizoen leidt, nam een voorschot op de wijziging. Hij liet zijn pand in het Gelderse Ommeren ombouwen om in de kelder een resomator neer te kunnen zetten. „Wij zijn straks een van de eersten die het in Nederland aanbieden.”

Vader en zoon gaan voor naar beneden, waar twee ruimten zijn gecreëerd. In de eerste kamer staat een grote, chromen machine, die een beetje lijkt op een apparaat waarmee mri-scans worden gemaakt. Alleen wordt de buis, waar de overledene op een soort brancard in wordt geschoven, hermetisch afgesloten. Vervolgens loopt er water met een temperatuur van 180 graden Celsius in, aangelengd met kaliumhydroxide. Dat wordt rondgepompt, waarna de druk wordt opgevoerd. In ongeveer drie uur ontbindt het lichaam: vetten en spieren lossen op, alleen de botten blijven over.

„Die gaan in deze droogoven”, zegt Erik van Zoest, terwijl hij er nog wat verpakkingsmateriaal uit haalt – het ding is gloednieuw. „Je kunt ze mee naar huis nemen in een kistje, maar er kan ook poeder van worden gemaakt. Dat kun je in een urn doen of uitstrooien, net als as.”

In de tweede kamer staat een vat met allerlei buizen en meters eraan. Daarin wordt het gebruikte water gezuiverd. „Het effluent is heel vruchtbaar”, zegt Van Zoest senior. „Je zou het zelfs kunnen gebruiken als kunstmest.” Protheses en gouden tanden komen helemaal schoon en intact de machine uit. „Dat gegeven nodigt wel uit om er iets mee te doen. Een pacemaker werkt ook nog gewoon, die zou je opnieuw kunnen instellen en kunnen hergebruiken.”

Toen het apparaat er net stond, organiseerden de ondernemers een open dag. „We hadden ruim 3000 bezoekers. Vooral mensen uit de buurt, maar ook collega’s uit het hele land. Het is hier nu echt een onderwerp op verjaardagen: begraven, cremeren of resomeren?”, vertelt de ondernemer.

Ook Brenda Koper van brancheorganisatie BGNU merkt dat er interesse is voor de nieuwe uitvaartmethode. „Ik hoor het van collega’s en merk het zelf ook in de praktijk: mensen hebben vragen over resomatie, willen bijvoorbeeld weten of het al kan. Voor velen klinkt het toch aangenamer dan onder de grond liggen of het vuur in.” De ondernemer ziet ook obstakels. „Je kunt niet in gewone kleren in de machine, omdat die niet oplossen. Sommige mensen hebben daar juist heel specifieke wensen voor. Het kan wel naakt, of in speciale, afbreekbare kleding.”

Uitvaartorganisatie Dela liet vorig jaar het ‘Nationaal onderzoek naar de Dood’ uitvoeren. Daarin gaf 4 procent aan interesse te hebben in de ‘watercrematie’. „Dat is best veel voor een methode die nog helemaal niet is toegestaan”, zegt een woordvoerder. Brenda Koper van BGNU: „We weten in ieder geval dat er in de Verenigde Staten, waar het al wel mag, veel animo voor is.”

Een ander voordeel van resomeren is dat het weinig belastend voor het milieu is. „Mensen vinden het mooi dat ze daar ook na hun dood nog invloed op hebben”, zegt Dennis van Zoest. Uit onderzoek van TNO bleek dat deze manier de natuur de minste schade berokkent. Crematoria zijn vervuilend vanwege het verbrandingsproces, begraven is slecht omdat het transport van het grafmonument veel uitstoot veroorzaakt.

Resomeren gaat waarschijnlijk tussen de 500 en 700 euro kosten. Dat is iets goedkoper dan cremeren, omdat er minder stroom voor nodig is. Wat ook scheelt, is dat er geen kist de machine in gaat. Die zou dus alleen nodig zijn voor het opbaren. Het is misschien even wennen, maar bij ’t Vijfde Seizoen denken ze nu na over leenexemplaren.

Tekst LC 11-1-2024